Verloskundige praktijk in de gemeentes Leeuwarderadeel, Ferwerderadeel en Het Bildt

header-bevalling

Attributen voor de bevalling

Het is belangrijk om te bevallen op de manier waarop jij je prettig voelt. Voordat je bevalt kan je je verdiepen in de mogelijkheden. Een zwangerschapscursus kan je je hier eventueel bij helpen. Tijdens de informatie-ochtend over de bevalling komt de bevalling uitgebreid aan de orde. Ook komen verschillende hulpmiddelen aan de orde. Een bad, baarkruk, CUB, geboortebal, de steriele waterinjecties of TENS kunnen je helpen bij de bevalling.

bad-voor-bevalling.

Bevalbad

Als het je fijn lijkt kan een badbevalling voordelen geven voor jezelf en je kindje. Het warme water werkt ontspannend waardoor je de weeën beter kan opvangen. Doordat je je gemakkelijker kan bewegen, is een andere houding goed aan te nemen. Voor de baby is de overgang van baarmoeder naar het water een rustigere overgang.
Als verloskundige heb ik ruime ervaring met badbevallingen. De praktijk heeft twee professionele bevalbaden die je tegen een vergoeding kan lenen. Je kan het bad tijdens één van de de laatste controles mee naar huis nemen of ik neem het bad mee als je weeën beginnen. Jullie kunnen het dan tijdens de bevalling zelf klaarzetten.

Je hoeft zelf alleen een badthermometer aan te schaffen, de rest zit er allemaal bij. Te weten: een pomp om het bad op te blazen, een aanvoerslang voor het water, kraankoppelstukken, een afvoerslang en een dompelpomp om het water er weer uit te laten lopen, een zeil voor onder het bad, een eigen bevalhoes (i.v.m. hygiëne), een afdekhoes (als je zelf niet in bad bent zodat het water warmer blijft) en een schepnetje. Het is verstandig van te voren de kraankoppelstukken te checken op jullie kraan en de gebruiksaanwijzing vast door te lezen.
Het voordeel om het bad van de praktijk te lenen is dat als je onverhoopt niet in bad kan bevallen je geen kosten kwijt bent aan de aanschaf of huur van een bevalbad. De huur van het bad incl. gebruik van alle toebehoren en eigen bevalhoes is 75 euro.

Mocht je niet onder zorg zijn van “In Nij Begjin” dan is het ook mogelijk om het bevalbad te huren (indien beschikbaar). De kosten zijn dan 95 euro. Deze kosten worden ook in rekening gebracht als je het bad uiteindelijk niet gebruikt. Neem tijdig contact op om te kijken of het bad beschikbaar is.

tens.

TENS

Als je gaat bevallen heb je de gelegenheid om gebruik te maken van de geboorte-TENS. Een geboorte-TENS is een apparaatje wat je kan helpen tijdens de weeën. Het is zonder medicijnen en zonder risico’s voor de baby of de zwangere. TENS staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, oftewel Elektrische Neurostimulatie door de huid en wordt al jaren toegepast in de pijnbestrijding, zowel bij chronische pijn als pijn bevallingen. Meer informatie vind je hier.

Voor het gebruik van de geboorte-TENS tijdens je bevalling breng ik 15 euro in rekening. Dit is inclusief de spray om de elektroden te plaatsen en de elektroden zelf, die i.v.m. hygiëne bij elke zwangere vernieuwd worden. Sommige verzekeraars vergoeden het gebruik van de TENS, je kan dit navragen en de rekening dan daar indienen. Klik hier voor de gebruikshandleiding.

geboortebal.

Geboortebal

Dit is een stevige bal waar je de weeën op kan opvangen. Dit kan een prettige houding zijn doordat je zit, maar ook kan je heen en weer bewegen/wiebelen. Je kan de bal gratis gebruiken tijdens de bevalling.

baarkruk.

Baarkruk

De baarkruk is een kruk waarop je zittend kan bevallen. De zwaartekracht werkt dan mee. Het kan ook prettig zijn om van houding te veranderen tijdens het persen zodat er vordering blijft. De baarkruk heb ik altijd bij me en kun je gebruiken wanneer het nodig is.

CUB

De CUB staat voor Comfortable Upright Birth. Het is een soort opblaasbare baarkruk, maar geeft meer ondersteuning doordat het een breder zitvlak heeft. Je kan op allerlei manieren de CUB  tijdens je bevalling  gebruiken. Om de weeën in verschillende houdingen er bij op te vangen, maar ook tijdens het persen. De CUB heb ik bij mij in de auto en kan je altijd gratis gebruiken.

Meer informatie over de CUB vind je hier.

Steriele waterinjecties

Als verloskundige ben ik geschoold in het geven van steriele waterinjecties. Dit is een methode wat pijnverlichtend werkt tijdens de bevalling (bij rugweeën) Het zijn vier prikjes in de rug met steriel water. Het is een methode die al zo’n 30 jaar in Scandinavië wordt toegepast en ook wetenschappelijk bewezen is. Meer informatie hierover kan je bij mij krijgen.

Bevalbed/klossen

Per 1 januari 2017 is er het één en ander veranderd aan de hulpmiddelen. Hieronder vallen ook het bevalbed en de klossen. Het bed wordt niet meer vergoed door je verzekering. De klossen meestal wel.

Een hoog bed kan handig zijn voor de bevalling, maar ook als je niet thuis bevalt. Dit i.v.m. de kraamverzorgster die thuis de controles doet. Daarnaast vinden sommige vrouwen het prettig om een bed beneden in de kamer te hebben staan. Natuurlijk kan je ook een eigen bed verhogen met klossen.
Je kunt op de volgende manieren aan een bed of klossen komen:

Hulpmiddelencentrale Friesland

Uitleenpunten

Thuiszorg Friese Land

Uitleenpunten

Medipoint

Duxxie