Verloskundige praktijk in de gemeentes Leeuwarderadeel, Ferwerderadeel en Het Bildt

Reguliere controle thuis

Aankomst

Op de afgesproken tijd kom ik bij je thuis langs. Ik heb alles bij me, dus we kunnen precies hetzelfde doen wat we anders op de praktijk zouden doen. Het enige waarvoor je naar de praktijk moet komen, zijn de echo’s.

Gesprek

Bij elke controle bespreken we eerst aan tafel hoe het met jullie gaat. We bespreken eventuele klachten en ik beantwoord jullie vragen.

Bloeddruk meten

Elke controle meet ik je bloeddruk op. Het is belangrijk deze in de zwangerschap te vervolgen. Mocht je bloeddruk stijgen, dan kan het zijn dat ik je vraag wat urine op te vangen, zodat we kunnen kijken of er eiwitten in je urine zitten. Er wordt dus niet standaard op urine gecontroleerd.

Hb Meten (30 weken)

Rond 30 weken wordt er bij elke zwangere het ijzergehalte door middel van een vingerprikje bepaald.

Andere kinderen

Tijdens de controle is er ook aandacht voor eventuele andere kinderen. Het is belangrijk dat ze betrokken worden bij de zwangerschap. Daarom mogen ze tijdens de controle natuurlijk “helpen”.

Bevalwensen bespreken

Rond de 30-34 weken bespreek ik met jullie de vragen die je over de bevalling hebt. Ook komen jullie wensen en verwachtingen uitgebreid aan de orde.

Wegen

Eventueel kan je je op mijn meegebrachte weegschaal wegen, maar je mag ook zelf je gewicht op je eigen weegschaal volgen.

Buik voelen

Vanaf 12 weken voel ik naar je buik. Ik meet de hoogte van de baarmoeder op met een centimeter en voel of de baby goed groeit. Vanaf 28-30 weken kan ik voelen hoe de baby ligt. Bij 36 weken hoort de baby met het hoofdje beneden te liggen.

36 weken echo ligging

Bij 36 weken krijgt elke zwangere een liggingsecho. Deze echo wordt gedaan op de praktijk in Marrum. Mocht er een indicatie zijn voor groei-echo’s, dan worden deze ook op de praktijk uitgevoerd.

Hartje luisteren

Vanaf 12 weken luisteren we elke controle naar het hartje van de baby.

Nieuwe afspraak

Als er geen vragen meer zijn, dan maken we een nieuwe afspraak.

Aankomst

Op de afgesproken tijd kom ik bij je thuis langs. Ik heb alles bij me, dus we kunnen precies hetzelfde doen wat we anders op de praktijk zouden doen. Het enige waarvoor je naar de praktijk moet komen, zijn de echo’s.

Gesprek

Bij elke controle bespreken we eerst aan tafel hoe het met jullie gaat. We bespreken eventuele klachten en ik beantwoord jullie vragen.

Bloeddruk meten

Elke controle meet ik je bloeddruk op. Het is belangrijk deze in de zwangerschap te vervolgen. Mocht je bloeddruk stijgen, dan kan het zijn dat ik je vraag wat urine op te vangen, zodat we kunnen kijken of er eiwitten in je urine zitten. Er wordt dus niet standaard op urine gecontroleerd.

Hb Meten (30 weken)

Rond 30 weken wordt er bij elke zwangere het ijzergehalte door middel van een vingerprikje bepaald.

Andere kinderen

Tijdens de controle is er ook aandacht voor eventuele andere kinderen. Het is belangrijk dat ze betrokken worden bij de zwangerschap. Daarom mogen ze tijdens de controle natuurlijk “helpen”.

Bevalwensen bespreken

Rond de 30-34 weken bespreek ik met jullie de vragen die je over de bevalling hebt. Ook komen jullie wensen en verwachtingen uitgebreid aan de orde.

Wegen

Eventueel kan je je op mijn meegebrachte weegschaal wegen, maar je mag ook zelf je gewicht op je eigen weegschaal volgen.

Buik voelen

Vanaf 12 weken voel ik naar je buik. Ik meet de hoogte van de baarmoeder op met een centimeter en voel of de baby goed groeit. Vanaf 28-30 weken kan ik voelen hoe de baby ligt. Bij 36 weken hoort de baby met het hoofdje beneden te liggen.

36 wkn echo ligging

Bij 36 weken krijgt elke zwangere een liggingsecho. Deze echo wordt gedaan op de praktijk in Marrum. Mocht er een indicatie zijn voor groei-echo’s, dan worden deze ook op de praktijk uitgevoerd..

Hartje luisteren

Vanaf 12 weken luisteren we elke controle naar het hartje van de baby.

Nieuwe afspraak

Als er geen vragen meer zijn, dan maken we een nieuwe afspraak.