Verloskundige praktijk in de gemeentes Leeuwarderadeel, Ferwerderadeel en Het Bildt

zwanger

Zwanger willen worden

Als jullie hebben besloten dat jullie graag zwanger willen worden, breekt er een spannende tijd aan. Blijft de menstruatie uit? Wanneer is de eisprong? Wanneer kan je testen? Wat kan je beter wel of juist niet doen? Ook met dit soort vragen kan ik je helpen. Bel gerust of stuur een mail. Je mag ook langs komen op de praktijk om hier een gesprek over te hebben (preconceptioneel spreekuur).

Als jullie de anticonceptie hebben laten staan is het in ieder geval belangrijk dat je foliumzuur gaat slikken. Foliumzuur helpt mee met de sluiting van het ruggetje van de baby. Het is verstandig om dit al voordat je zwanger raakt voldoende in te nemen. Je kan foliumzuur bij de drogist kopen.
Naast de foliumzuur is het verstandig om geen alcohol te drinken als de mogelijkheid er is dat je zwanger bent (zo’n 2 weken na je menstruatie). Ook is het beter om niet te roken. Stoppen met roken maakt de kans op een zwangerschap groter. Informatie en tips over zwanger willen worden kan je krijgen via de vragenlijst op Zwangerwijzer.

De meeste vrouwen zijn binnen een jaar na het stoppen van de anticonceptie zwanger. Is dit bij jullie niet het geval dan is het verstandig om de huisarts te consulteren.